top of page

uzundere cemevi

[Beyza Yavuz, Ender  Tunalı ,Berke Özkay Özkök, Pınar  Gamsız, Ceren Pekkan ]

 

Form-Hacim-Fonksiyon İlişkisi

Kavramlar kültürleri, kültürler de yaşantıyı etkiler. Aleviliğin temelini oluşturan mütevazilik olgusu da tasarım kararlarını etkilemiştir.
Tüm hacimler gösterişten uzak, basit geometrik formlarda biçimlendirilip ihtiyaçlar doğrultusunda cephe ve malzeme farklılıklarıyla birbirlerinden ayrılmıştır. 

Alevilik inancı tarih boyunca baskı ve saldırılardan ötürü gizli yapılmak zorunda kaldığı için ibadet mekanlarının içe dönük ve gösterişsiz olarak evrilmesi kaçınılmaz olmuştur. Arazinin eğimli ve ihtiyaçlara oranla küçük bir alana sahip olması, araziyi kademeli kullanıma yöneltmiştir.

Büyük ve heybetli yapılaşma yerine, arazinin ve yapının verilerine uygun, doğru ilişkilerin kurulduğu, küçük alt birimlerin, “İlim-Kültür Yolu” doğrultusunda eklemlenerek konumlandırılması öngörülmüştür.

İnançta önem arz eden doğa ve yaşam olguları fonksiyonların araziye dağılımında önemli rol oynamıştır. Fonksiyonlar ağacın dallarını andıran sirkülasyon hattı boyunca yayılmıştır. Ağacın dalları gibi birbirlerini engellemeyecek ama ağacın yaprakları gibi de yaşamı gösterecek küçük meydanlar tanımlayan bir düzen kurgulanmıştır.

Alevilik’te ibadet tanrısal bilgiye, sırra ve öze erişmeyle olur, mekanla ya da yapıyla sınırlı değildir. Buna göre, ibadetin yapıldığı mekanlardan biri olan Cem Salonu’nda güç ve üstünlük gayesi aranmaz (Demir, 2015).

Vitrivius çiziminde kare ile insanın maddesel varlığı,daire ile de insanın ruhsal varlığı sembolize edilmiştir. Dairede başlangıç ve son olmadığı için, daire tekliği ifade eden en mükemmel şekil olarak nitelendirilir. 
İnsanoğlunun iki yönü; onun yer ve gökle ifade edilen her iki aleme aidiyeti, simgelenir.(E.Keskinkılıç)

Yapının formunun kare oluşu maddesel varlığı vurgularken merkezde meydana gelen dairesel hareketler dizisi olan semah ruhsal varlığı ve gökle buluşmayı simgeler.

bottom of page